Κέρδισε 15% έκπτωση για κράτηση μέσω τηλεφώνου

Achecker Papaevangelou
Travelers' Choice 2021 - TripAdvisor
Expand search form

Δραστηριότητες

Μια μικρή γεύση

Πάπιγκο

Κρυμμένο μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, το Πάπιγκο (Μικρό και Μεγάλο) αποτελεί ένα από τα 46 Ζαγοροχώρια. Η οικονομική ευημερία που γνώρισαν οι ορεινοί οικισμοί μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα αποτυπώνεται σε όλα τα κτίσματα της περιοχής τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της. Το Πάπιγκο αποτίει φόρο τιμής στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Ζαγορίου η οποία χαρακτηρίζεται από γραφικά καλντερίμια, πετρόκτιστα αρχοντικά και τοξωτά γεφύρια, 60 εκ των οποίων παραμένουν όρθια μέχρι και σήμερα. Η μαγεία της φύσης της ευρύτερης περιοχής δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη και σε συνδυασμό με την πληθώρα δραστηριοτήτων που προσφέρονται να χαρίσει στον καθένα μια αξέχαστη εμπειρία.

Δρακολίμνη

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης αποτελεί μία από τις αλπικές λίμνες οι οποίες σχηματίζονται στην οροσειρά της βόρειας Πίνδου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2050 μέτρων ανάμεσα στις κορυφές Πλόσκος (2377m) και Γκαμήλα (2498 m).Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και ομορφότερους ορειβατικούς προορισμούς της περιοχής και απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το καταφύγιο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η Δρακόλιμνη είναι γνωστή για του μικρούς αλπικούς τρίτωνες, μικρά αμφίβια που ζούνε σε όλες σχεδόν τις αλπικές λίμνες της Ελλάδας και είναι γνωστά και ως δρακάκια.

Ο ΜΥΘΟΣ

Ο τόπος αγκαλιάζεται από πολλούς προαιώνιους μύθους. Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο στη Δρακόλιμνη της Τύμφης ζούσε ένας δράκος που είχε έχθρα με τον δράκο που ζούσε στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα και οι δυο τους μάλωναν καθημερινά πετώντας πέτρες ο ένας στον άλλον. Το παραπάνω σύμφωνα με τους ντόπιους εξηγεί το γεγονός πως οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες αυτής της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η συντομότερη διαδρομή για τη Δρακόλιμνη ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ορειβατικές διαδρομές της περιοχής και οδηγεί αρχικά στο καταφύγιο της Αστράκας σε υψόμετρο 1950m, 5.5 km από το χωριό. Το μονοπάτι προς το καταφύγιο διασχίζει αρχικά ένα τμήμα με χαμηλή βλάστηση και φυλλοβόλα δέντρα. Ο πεζοπόρος συναντά σ’ αυτό το κομμάτι τις βρύσες Αυραγόνιο και Αντάλκη οι οποίες διαθέτουν τρεχούμενο, δροσερό πόσιμο νερό. Μερικά μέτρα πάνω από τη βρύση Αντάλκη το δασώδες τμήμα της διαδρομής αντικαθίσταται από αραιούς θαμνώδεις κέδρους και γίνεται πιο ανηφορικό. Ακολουθούν δύο ακόμη βρύσες, η βρύση Τράφος και Κρούνα, η τελευταία 45 λεπτά κάτω από το καταφύγιο της Αστράκας. Φτάνοντας στο προάυλιο του καταφυγίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει της κορυφές του Πλόσκου και της Γκαμήλας αλλά και τις ορθοπλαγιές της Αστράκας. Από εκεί απομένουν ακόμη 2.5 km διαδρομής, με το μονοπάτι να κατηφορίζει αριστερά μέχρι τη Λάκα Τσουμάνη για να ολοκληρωθεί με ένα τελευταίο ανηφορικό κομμάτι πριν ξεπροβάλει η Δρακόλιμνη μπροστά και στο βάθος η κορυφή της Γκαμήλας.

Κολυμπήθρες

Ανάμεσα στο Μεγάλο και στο Μικρό Πάπιγκο βρίσκονται οι κολυμπήθρες ή οβίρες, γνωστές με το όνομα «Ρογκοβό». Πρόκειται για κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος Ρογκοβό, το οποίο με τους αιώνες έχει σχηματίσει μικρές και μεγαλύτερες φυσικές πισίνες πάνω στους βράχους. Οι κολυμπήθρες προσφέρονται τόσο για βουτιές στα κρυστάλλινα νερά τους από τους πιο τολμηρούς, όσο και για ξεκούραση και απόλαυση της γαλήνης που προσφέρεται από το μαγευτικό τους τοπίο.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία - Ορειβασία

Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία σε μεγάλη ποικιλία σηματοδοτημένων μονοπατιών και διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Διασχίστε τα περίφημα Ζαγορίσια πέτρινα γεφύρια, μαγευτείτε από τις κρυστάλλινες φυσικές πισίνες και γνωρίστε από κοντά τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Διασχίστε τη Χαράδρα του Βίκου, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, δοκιμάστε τις αντοχές σας σε κάθετα μονοπάτια, ανταμείβοντας τον κόπο σας δίπλα από τα παγωμένα νερά στις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη.

Κάντε ορειβασία κατακτώντας κορυφές της Τύμφης όπως η Αστράκα και η Γκαμήλα. Επισκεφθείτε τη δρακόλιμνη σε υψόμετρο 2050 m και γνωρίστε από κοντά του τρίτωνες, γνωστούς και ως δρακάκια που κατοικούν μέσα στη λίμνη.

Canyoning

Το canyoning είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει πεζοπορία, αναρρίχηση και κολύμπι και εγγυάται μια γερή δόση αδρεναλίνης σε όσους το επιλέξουν. Προσφέρεται για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για οικογένειες με μικρά παιδιά και εγγυάται αξέχαστες εμπειρίες κατά μήκος του ρέματος «Ρογκοβό».

Rafting

Το rafting κατά μήκος του ποταμού Βοϊδομάτη, μέσα στη χαράδρα του Βίκου, θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε κουπί μέσα σε κρυστάλλινα νερά, σε ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης, να περάσετε κάτω από παλιά πέτρινα γεφύρια και να μαγευτείτε από τα αιωνόβια πλατάνια που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού.

Ιππασία

Απολαύστε βόλτες ιππασίας που προσφέρονται στην περιοχή για όλες τις ηλικίες και σε ποικιλία βαθμών δυσκολίας και διάρκειας. Ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα επιλέξετε το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομορφιά του τοπίου θα σας συνεπάρει.

Μάθετε περισσότερα στο https://white-pegasus.com/